Spørsmål til ukens profil Heidi Helgestad

Heidi HelgestadUke 43 – 2010

Heidi Helgestad er født i 1965. Hun er vokst opp i Numedal, men har bodd i Oslo siden studietiden, med unntak av et minnerikt år i Kairo. I dag er hun mor til to flotte ungdommer og en hund. Hun jobber med markedsføring i forlagsbransjen, en bransje med spennende mennesker og mye kunnskap. Hun mener det vil skje mye nytt framover i bransjen, og at det kan bli gøy!

Heidi er aktivt med i styringsgruppen i Norsk klimanettverk, involvert i prosjektet Elefanten i Rommet og er prosjektleder for Klimasankthans 2011.

Når gikk det opp for deg at du måtte engasjere deg i klimasaken?

Jeg har vært opptatt av klima og miljø i mange år, men på et seminar jeg arrangerte viste Cecilie Mauritzen fra Meteorologisk institutt kurven for CO2-nivået i dag, om femti år og for mange hundre tusen år tilbake. Det gikk opp for meg hvor alvorlig dette er, og at her kommer det ikke til å monne nok om bare alle kjører mer kollektivt og mindre fly. Her må det sterkere kost til: Politiske beslutninger.

Før Stortingsvalget i 2009 engasjerte jeg meg derfor i Venstre, et parti med en helhetlig klima- og miljøpolitikk. Etter valget kunne jeg ikke gi opp. Vi velgere må velge politikere som tør og vil prioritere god  miljøpolitikk. Det gjør jeg nå i Norsk klimanettverk! Her kan jeg bidra ved siden av jobb. Det er gøy, lærerikt og jeg føler at jeg gjør noe.

Hvorfor ville du være ukens profil for Norsk klimanettverk?

For å få med enda flere i Norsk klimanettverk. Og her ligger det en direkte oppfordring! Vi må dokumentere overfor politikerne at det er mange tusen, hundrevis av tusen som er opptatt av klima og som vil gi stemmen til gode klimapartier. Gjør det gjennom å bli klimanettverkvenn på Facebook. Det koster ingenting, det eneste du risikerer er at klima blir en større politisk sak ved neste valg.

Hvilke ting gjør du i hverdagen for et bedre klima?

Litt av alt som de fleste. Reiser kollektivt, kjøper kortreist, økologisk, tenker meg om før jeg flyr og før jeg kaster mat. Gleder meg over at vi nå kan sortere søpla. Kjøper dyrt! Det varer ofte lenger, og så har man råd til færre tulleting. I fjor skiftet jeg fra oljefyr til varmepumpe/bergvarme. Gleder meg over det hver dag! Anbefales!

Hva er du mest redd for å miste?

Mangfoldet og naturen, dyrene, vennligheten, livet, naturen gir meg lykkefølelse! Og så er jeg redd for å miste muligheten til gjøre det godt.

Hvem er din største klimahelt?

Frederik Hauge i Bellona. Han er ikke den eneste det er verdt å nevne, men han og Bellona er modige og de er realistiske. De jobber vitenskaplig og rampete.

Hvilken sak brenner du mest for?

Å få politikerne til å ta sterke grep! Det vil monne mest.

Du får 10 prosent av oljefondet til disposisjon. Hva bruker du det til?

Å investere i forskning og fornybar energi som vil gi nye arbeidsplasser i Norge og andre land. Å gjøre det lett å velge riktig for bedrifter og folk flest, og dyrt å velge feil.

Knus en klimamyte!

Ny teknologi vil ikke kunne redde verden så lenge vi ikke har politikere som faktisk legger til rette for det. Man må satse!

Hvordan tror du verden er om ti år?

Jeg håper vi alle kan bruke alle kreftene på en bedre verden og et bedre klima, og ikke bruke energi på at å overbevise så mange om at det er nødvendig.

Hva eller hvem utgjør den største trusselen for klimaet i dag?

Politikerne og folk som kvier seg for å gjøre en ting for mye av det gode, heller enn en for lite. Jeg kan ikke forstå at mange må være helt bombesikre på at det går skikkelig dårlig før de vil gjøre noe. Er det en risiko å gjøre mer bra enn nødvendig?

Har du et spørsmål til Jens Stoltenberg?

Det er ikke lett for noen å få med seg folk som ikke vil, med mindre man frister med noe og viser til at man har gjort masse selv. Hvorfor har du ikke mer i lommene når du er ute å forhandler?

Nevn en klimalov du gjerne ville følge?

At utslipp av CO2 koster, i en progressiv kurve for hver enkelt! Ellers er jeg sosialliberaler og tiltales av tanken om at det skal være lønnsomt å velge bra, og dyrt å velge dårlig.

Før møtet i Mexico, hva nå for den voksende klimabevegelsen?
Vi må vise at vi er mange som engasjerer oss. Gjennom aktiviteter og rop, men ikke minst gjennom å dokumentere at vi er mange. Da kan vi gi de svake politikere den støtten de trenger for å tørre å gjøre mer.

Bli klimanettverksvenn på Facebook nå, om du ikke allerede er det 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *