Dagens klimaprofil – Petter Jensen

Petter Jensen er 45 år og bor på Grønland i Oslo. I dag driver han Treehouse Design, som han startet i 2005. Han har tidligere hatt flere forskjellige jobber, på lager, som vekter, tatt pilotutdannelse og vært ganske lenge i pizzabransjen. De siste 17 årene har han jobbet innen reklame og design. Den lille fritid som finnes deles mellom lidenskapene kjæresten, a-ha og Liverpool FC – gjerne i kombinasjon om mulig.

Når gikk det opp for deg at du måtte engasjere deg i klimasaken?

Det har vel egentlig aldri gått opp for meg at jeg må engasjere meg i klimasaken spesielt, men jeg har vært opptatt av og engasjert i ressursutnyttelse og bærekraftig utvikling så lenge jeg kan huske. Vi påvirker klimaet og klimaet påvirker oss, så det er vanskelig å ikke bry seg.

Hvorfor ville du være ukens klimaprofil for Norsk klimanettverk?

Jo flere av oss som sier vår mening, jo større sjanse er det for at politikerne begynner å gjøre noe og ikke bare prater.

Hvilke ting gjør du i hverdagen for et bedre klima?De små ting. Jeg bor sentralt og nær arbeidsplassen min i en moderne og energieffektiv blokk med fjernvarme. Det at jeg har alt jeg behøver rundt meg der jeg bor og jobber, gjør at jeg stort sett slipper bilbruk – eller unødig transport i det hele tatt. Jeg er også med på å få installert forbruksmåling av energi i sameiet for bedre bevisstgjøring og forhåpentlig enda lavere forbruk.

På jobb ville vi for kun få år siden flere ganger i måneden sende originaler og dokumenter til trykkerier langt unna – gjerne med fly. Budbiler kom gjerne innom flere ganger daglig. I dag foregår nesten all levering av materiell elektronisk over nett.

Vi reklamefolk får gjerne noe av skylden for mye unødig forbruk og søppel. Selv om vi nok kan si at vi kun leverer det folk ønsker og egentlig ikke har så enorm innflytelse som enkelte skal ha det til, er det liten tvil om at vi kan og bør være mer bevisste. Både ift vårt eget ’fotavtrykk’, men også hva vi råder våre kunder til å gjøre. Jeg er nok litt for pragmatisk til å henge meg på hylekoret om at vi må ”slutte å forbruke”. Vi mennesker vil alltid forbruke på et eller annet nivå, det gjør det jo desto viktigere at forbruket er så miljø- og klimavennlig som mulig. Et konkret eksempel er tendensen de siste årene til at produktpakninger lages mindre og mer effektive, eller elimineres. Lettere og mindre produkter tar mindre plass og man sparer enormt på transport og dermed utslipp. Ikke bare er det klimavennlig, slike grep er jo bedriftsøkonomisk smarte.

Hva er du mest redd for å miste?

Jeg er ikke så redd for å miste noe. Kanskje evnen til å bidra?

Hvem er din største klimahelt?

”Helter” er oppskrytt. Det er vanskelig å ikke se betydningen av  at Al Gore og hans støttespillere har satt klima på den politiske dagsordenen, men jeg er redd det blir med prat – så jeg må nok gå for alle de som bidrar hver dag i det små på tross av mangel på de store grep.

Hvilken sak brenner du mest for?

Globalt: Jeg synes Norge (og alle andre involverte i oljebransjen for den del) skylder verden å bruke mye av ressursene man har fått gjennom oljen til å forske på ren og billig energi.

Lokalt: Sentraliser og effektiviser – det er helt utrolig at det skal være behov for personlig biltransport i større byer.

Du får 10 prosent av oljefondet til disposisjon. Hva bruker du det til?

Opprette et forskningssenter for ren energi med de beste hodene fra hele verden.

Knus en klimamyte!

Verden kan bytte fra fossil til fornybar energi med dagens teknologi i løpet av 20 år. Dette vil selvsagt gå enda fortere når ny teknologi utvikles underveis – med andre ord er det ingenting å vente på, bare å sette i gang. Og ikke minst, det at vi trenger mer olje er dermed bare tøv.

Hvordan tror du verden er om ti år?

Åpnere, fredeligere og renere.

Hva eller hvem utgjør den største trusselen for klimaet i dag?

Politikerne – som ikke tør ta tøffe nok avgjørelser.

Har du et spørsmål til Jens Stoltenberg?

Hva i all verden tenker du på når du vurderer å åpne for oljeboring i Lofoten og Vesterålen?

Nevn en klimalov du gjerne ville følge

Har generelt ikke sans for lover til å regulere slikt. Det burde evt heller vært enklere eller et bedre alternativ å velge riktig. Eksempelvis tilrettelegge bysentra slik at biltransport blir overflødig, eller utvikle jernbane mer der dette er rasjonelt.

Etter møtet i Mexico, hva nå for den voksende klimabevegelsen?


Jeg er ganske sikker på at klimabevegelsen alt har så stort momentum at den bare forsterker seg selv fremover. Men jeg tror disse klimamøtene er bortkastet tid og energi. Flere og flere mennesker og bedrifter forstår og vil. Politikerne kommer nok etter med tiden når de ser hva folk flest virkelig ønsker og faktisk gjør. Det viktigste hinderet i dag er å snu oljeselskapene. Her har politikerne sin oppgave og her vil de også vise hva de er laget av, for det er kun penger vi snakker om.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *