Å spå er som kjent en vanskelig kunst. Spesielt på forhånd. Å spå om hva som skjer om 90 år blir ganske tullete når det handler om å sette konkrete beløp på klimaeffektene år 2100. Men, det er det Asbjørn Aaheim i Cicero-prosjektet ALIANSE gjør i Aftenposten 10. april.
Her får vi høre at Norge er det heldige klima-landet og at overført til dagens økonomi, vil Norge tjene på en tre graders temperaturøkning fram til år 2100. Dette tallfestes til ca. 7 milliarder kroner i pluss!
Vi kan godt forstå at slike prosjekter gjennomføres som underlag for større vurderinger og grunnlag for klimastrategier og politikk. Men når dette løftes fram i media som et anslag på hva dette betyr for Norge, blir dette bare tøys. Og verre enn det; det gir nok et signal til folk flest om at det ikke er så nøye. Det går bra likevel. Fra Aftenpostens side er også dette svakt; de presterer å introdusere artikkelen på forsiden med ”Nytt klima ingen krise for Norge”.
Useriøst
Det er mange grunner til at en slik artikkel ikke fortjener å presenteres som faciten på hva som vil være situasjonen om 90 år. Ser vi bort fra det selvsagt i at vi ikke har økonomiske modeller som på noe vis er istand til å si noe fornuftig om utviklingen over et så langt tidsrom, står vi igjen med begrensningene som prosjektet selv (avsluttningsvis) peker på: Dette er basert på effekten på norsk økonomi om vi får en temperaturøkning på 3 grader. Altså en mengde forutsetninger og forbehold.
Det viktigste er nok likevel at klimaets negative effekt på den globale økonomien kommer til å slå inn også hos oss. Når store og folkerike land i andre deler av verden rammes av klimaendringene, vil dette selvsagt også få konsekvenser for Norge. Oppslaget i Aftenposten ser bort fra dette og er dermed ikke egnet til å si noe som helst om norsk økonomi ved neste århundreskifte. Kanskje bortsett fra som en del av et større forskningsprosjekt. Som selvstendig mediaoppslag er det opplagt direkte misvisende.