De som ikke hadde anledning til å møte opp, gikk glipp av et engasjerende novembermøte i Norsk Klimanettverk. Innlederne var Daniel Rees og Terje Osmundsen.
Rees arbeider ved TNS gallup og fortalte fra deres kunnskapsbase om nordmenns oppfatninger om klimaproblemene. Til tross for klimafornekternes forsøk på å diskvalifisere all klimaforsking, har det helt siden 2009 vært ca. 70 % av befolkningen som mener at økt drivhuseffekt er menneskeskapt. 40 % av befolkningen mener at det vi opplevde i sommer av ekstremregn og flom er resultat av menneskeskapt global oppvarming.
Folk flest mener likevel at klima er en mindre viktig sak enn utdanning, helse og kriminalitet. Folks engasjement i forhold til klima er veldig avhengig av hvor stor omtale saken har i media. I tillegg sier Rees at folk flest blir både handlingslammet og mister engasjementet når de ser at det ikke er noe politisk parti som står på klimakrava og dermed viser i handling at dette er alvor.
Terje Osmundsen har helt siden han var politisk rådgiver for Kåre Willoch, ment at global oppvarming er den aller viktigste saken å jobbe med. Osmundsen arbeider nå i firmaet Scatec Solar som fremmer solenergi blant annet i Afrika. Han oppsummerte 3 punkter for hva klimapolitisk engasjerte kan gjøre:
1. Press politikerne til forpliktelser. Klimaforliket er en slik “mast som de kan bindes til”. En klimalov vil være enda bedre.
2. Kjør på med kunnskap til folket om økt drivhuseffekt, og konsekvensene dette vil få for folk flest.
3. Få aktører i andre land til å se at Norge egentlig ikke er noe forbilde innen praktisk klimapolitikk. Skuffede Tyskere har trolig større effekt på norske politikere enn skuffede nordmenn.
Thomas Cottis