Uke 35 – 2010
Førsteamanuensis Jeremy Hutchings (f.1964) er utdannet mekanisk ingeniør og konservator for gjenstand og bygninger. Han arbeidet innen kulturminnevernet i England i mer enn 20 år før han flyttet til Norge for å undervise gjenstandskonservering ved Universitetet i Oslo. Jeremy avslutter i disse dager en pHd med forskning innen tema bærekraft i kultuminnevernet ved University College i London (UCL). Jeremy og hans samboer har to små barn, og familien har lenge vært opptatt av å tre lett på jorden og å leve miljøvennlig.
Når gikk det opp for deg at du måtte engasjere deg i klimasaken?
Jeg ble medlem av Greenpeace for cirka 20 år siden – men hadde da allerede 10 år tidligere ved selvsyn sett tilbaketrekning av isbreer som følge av klimaendring ved klatring i alpene.
Hvorfor ville du være talsperson for Norsk klimanettverk?
Fordi jeg seriøst tror på at det ikke er for sent å gjøre noe med den skade vi er i ferd med å påføre planeten vår.
Hvilke ting gjør du i hverdagen for et bedre klima?
Unngå å lage søppel, gjenbruke og reparere kvalitetsting og prøver ikke å konsumere ressurser unødvendig. Kjører elektrisk bil. Setter pris på våre naturlige omgivelser – det være seg på landet eller i byen.
Hva er du mest redd for å miste?
Vår vestlige verden tilber den falske forbruksguden. Samfunnet tåler mindre enn vi tror. Ettersom klimaendring vil øve mer press på våre omgivelser vil forandring bli tvunget på oss og vil skje helt tilfeldig og ramme hardere enn om vi nå tar tør å se fremtiden i hvitøyet og arbeider for å forberede oss ved å legge samfunnet til rette.
Økende forflytning av innbyggere som følge av naturkatastrofer vil føre til større tetthet av mennesker på mindre arealer med leveverdige forhold. Dette sammen med den uunngåelige reduksjonen i sikkerheten rundt våre grunnleggende ressurser som vi trenger for å overleve som f.eks. basale matvarer, vann og brennstoff vil lede til rask endring av samfunnet slik vi kjenner det. Hvis vi ikke er ekstremt forsiktige vil det kunne bryte sammen.
Vi har allerede opplevet mindre skjelv som følge av slik endring, for eksempel økende religiøs fundamentalisme i enkelte afrikanske og asiatiske land og økende ekstremt høyreorienterte politiske bevegelser i Europa.
Hvem er din største klimahelt?
Rachel Carson (Silent Spring i 1962). Hun introduserte tanken om at vårt miljø kan bli ødelagt av forurensing.
Du får 10 prosent av oljefondet til disposisjon. Hva bruker du det til?
Utdanning av sosial kompetanse med fokus på å redusere forbruk sammen med investeringen i et lavkarbon samfunn.
Knus en klimamyte!
At vi kan løse problemet kun ved å finne alternative teknologiske løsninger. Vi må også endre våre holdninger og hvordan vi lever.
Hvordan tror du verden er om ti år?
Varmere og med høyere havnivåer. Det vil ta mer enn 10 år å reversere den skade som allerede har skjedd.
Hva eller hvem utgjør den største trusselen for klimaet i dag?
Unnvike handling.
Har du et spørsmål til Jens Stoltenberg?
Når vil du begynne å ta konsekvensene av klimaendring virkelig seriøst?
Nevn en klimalov du gjerne ville følge?
Trå lett på jorden for våre barn og barnebarns skyld.