Ukens profil Lars Haltbrekken svarer på spørsmål fra oss

Leder i Norges Naturvernforbund Lars HaltbrekkenUke 44 – 2010

Lars Haltbrekken har vært leder i Norges Naturvernforbund siden 2005. Han ble gjenvalgt som leder for en ny to-årsperiode på landsmøtet i 2007. Han er født i 1971, er opprinnelig fra Trondheim, og nå bosatt i Oslo. Haltbrekken var nestleder i Norges Naturvernforbund 2003-2005.

Lars Haltbrekken har en fortid i Natur og Ungdom, hvor han var nestleder i 1993-1994 og leder i 1995-1996. Han var sivilarbeider i Norges Naturvernforbund 1997-1998 og arbeidet som prosjektleder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag 1998-2001. Fra 1999 har Haltbrekken vært knyttet til GRID-Arendal med ansvar for internettjenesten Miljønytt.

Lars Haltbrekken var medlem av Verdikommisjonen 1998-2001. Han har arbeidet mye med klima- og energispørsmål, nasjonalt og internasjonalt, og har vært medlem av energi- og klimautvalget i Norges Naturvernforbund fra 1999. I 1997 var han med og startet Fellesaksjonen mot gasskraftverk. Han har gjennom flere år vært en sentral gasskraftmotstander og en flittig skribent, kommentator og debattant.

Når gikk det opp for deg at du måtte engasjere deg i klimasaken?

– Da jeg meldte meg inn i Natur og Ungdom i 1988 og det i 1989 kom planer om gasskraftverk På Tjeldbergodden i Møre og Romsdal.

Hvorfor ville du være ukens profil for Norsk klimanettverk?

– Norsk Klimanettverk har klart å mobilisere nye grupper til kamp for klimaet, derfor støtter jeg nettverket.

Hvilke ting gjør du i hverdagen for et bedre klima?

– Først og fremst ved å lede Norges Naturvernforbund. Så prøver jeg etter fattig evne å gjøre så godt jeg kan, sykler til jobb, bruker stort sett ikke strøm til oppvarming, men fyrer med pellets. Men irriteres over at matavfallet mitt ikke kan sorteres ut og bli biogass.

Hva er du mest redd for å miste?

– Jeg går ikke rundt og er redd. Jeg vil heller bruke kreftene på å unngå at klimaendringene skal bli så dramatiske.

Hvem er din største klimahelt?

– Mine største klimahelter er alle de tusener av mennesker rundt om på kloden som gir sitt lille eller store bidrag til å stanse klimaendringene. De som stiller krav til sine politikere.

Hvilken sak brenner du mest for?

– Som leder av Naturvernforbundet er det mange. Men kampen mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er den viktigste.

Du får 10 prosent av oljefondet til disposisjon. Hva bruker du det til?

– Forutsatt at jeg ikke får bruke pengene i Norge da det visstnok skaper press i økonomien ville jeg økt innsatsen for å bevare regnskog og bygge ut desentraliserte miljøvennlige energiløsninger i utviklingslandene.

Knus en klimamyte!

– Jeg frykter at skjebnetrua er en av våre store motstandere. Det nytter jo ikke uansett. Jo det gjør det. Vi skal prise oss lykkelige over at klimaendringene er menneskeskapt. Da kan vi vi gjøre noe med problemet.

Hvordan tror du verden er om ti år?

– Om ti år tror jeg verden er et litt bedre sted enn i dag. Utslippene er lavere, flere har fått tilgang til ren energi og Norge er sammen andre rike land på full fart inn i det fornybare samfunnet.

Hva eller hvem utgjør den største trusselen for klimaet i dag?

– Mangelen på politikere som virkelig tør!

Har du et spørsmål til Jens Stoltenberg?

– Har prøvd å stille han spørsmål på twitter. Han sier miljøbevegelsen må bli mer opptatt av prinsippet om at forurenser skal betale. Jeg er helt enig i det prinsippet. Men hvorfor gir han så mye gratis CO2 utslipp (kvoter) til Statoil da?

Nevn en klimalov du gjerne ville følge?

– Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt

Før møtet i Mexico, hva nå for den voksende klimabevegelsen?

– Five more years med Kyoto. Vi får ingen global avtale i Mexico. Men rike land som i dag er forpliktet til å kutte sine utslipp gjennom Kyoto protokollen kan si at vi tar en ny runde med Kyoto og nye utslippskutt. Det vil gi oss kutt og framgang i forhandlingene.

< Tilbake til bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *