Våre spørsmål til Arild Hermstad, talsperson for uke 4

Arild Hermstad er vår talsperson i uke 4. Han er leder i organisasjonen Framtiden i våre hender.

Hermstad har tidligere arbeidet i bank, som brigadekoordinator i Latin-Amerika, med lokalt miljøarbeid i Bergen og har vært ansatt i Raftostiftelsen. Han har vært leder i Framtiden i våre hender siden 2001, og er en ivrig samfunnsdebattant.
Når gikk det opp for deg at du måtte engasjere deg i klimasaken?
Da jeg studerte miljøfag i Bergen på begynnelsen av 90-tallet. Jeg hadde hoppet av økonomi-studier ved NHH fordi faget ikke tok hensyn til rettferdighet og miljø.
Hvorfor ville du være talsperson for Norsk klimanettverk?
Fordi nettverket har en viktig rolle å spille med å få engasjert nye grupper inn i klimakampen, med nye midler.
Hvilke ting gjør du i hverdagen for et bedre klima?
Først og fremst går jeg til verdens viktigste jobb hver dag, for å ta vare på jordkloden, Jeg bruker ikke bil i hverdagen, sykler stort sett hele året til jobben, fyrer med pellets fremfor strøm, spiser økologisk mat fra kolonihagen.no, og forsøker å være et godt forbilde for mine og naboenes barn.
Hva er du mest redd for å miste?
Håpet om at vi vil klare å ta vare på jordkloden.
Hvem er din største klimahelt?
Steinar Lem.
Du får 10 prosent av oljefondet til disposisjon. Hva bruker du det til?
Alle pengene vil bli investert i solcellestrøm i fattige land i sør, med ulike løsninger tilpasset ulike samfunn og kulturer.
Knus en klimamyte!
Den evige veksten i vårt private forbruk kan fortsette. Dette er vissvass som dessverre styrer den rødgrønne regjeringens klimapolitikk.
Hvordan tror du verden er om ti år?
Ikke så ulik slik den er i dag, men de rike landene har begynt å kutte utslippene sine raskt. Landegrenser er i ferd med få mindre betydning, slik at verdenssamfunnet har en bedre beredskap for å hjelpe lokalsamfunn og land som rammes av klimaendringer og andre katastrofer.
Hva eller hvem utgjør den største trusselen for klimaet i dag?
Den delen av næringslivet som har satset alt på at fossile næringer skal fortsette som før, dvs, olje- og kullindustrien, deler av energisektoren og de mest bakstreverske bilprodusentene og transportselskapene.
Har du et spørsmål til jens Stoltenberg?
Hvor mange tonn CO2 skal kuttes innenlands i 2011 i Norge?
Nevn en klimalov du gjerne ville følge?
Den som tallfester innenlandske klimakutt år for år frem til 2020, slik at vi havner på 40 prosents kutt ut fra nivået i 1990.
Etter København, hva nå for den voksende klimabevegelsen?
Det har jeg rett og slett ikke svaret på. Vi har aldri tidligere stått overfor et problem av denne størrelsen, men helt sikkert er det at vi må bli flere. Vi må finne nye måter å mobilisere og engasjere på, og vi må finne nye løsninger ut fra egne forutsetninger og kunnskap.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *